Joan Garí
Prengueu nota del seu nom, perquè sentireu parlar-ne molt més amb una total seguretat en el futur: Vicent Sanchis Cogollos. És un cuiner de 27 anys (va nàixer a Alberic en 1997) a qui vaig tindre el plaer de conèixer el passat mes de maig a Vinaròs. Jo formava part del jurat de l’edició d’enguany del Concurs de Cuina del Llagostí i ell el va guanyar amb una proposta que va seduir el jurat al complet ipso facto: llagostí en tres coccions i bullabessa d’anís i safrà (podeu recuperar la meua crònica de la jornada ací).
Vicent ha sigut molt precoç: als quinze anys ja estudiava el grau mitjà de cuina a Xest. De seguida va destacar com a xef. Fins el 2018 va regentar el restaurant Contrapunto de la Ciutat de les Arts i les Ciències i després se’n va anar a Cuba a assessorar gastronòmicament la cadena Melià. Quan vaig sentir aquest punt de la seua biografia no em vaig estar de contar-li l’odissea de Sergio Iñíguez i la seua paella cubana.
La paella tradicional, precisament, és una de les receptes on Vicent Sanchis destaca en la seua responsabilitat actual com a cuiner d’El Racó de l’Arnau. No ha de ser tan difícil cuinar una bona paella i, tanmateix, molts a València hi naufraguen. La de Vicent, ho puc certificar, és digna del paladar més exigent.
El nostre home va recalar al Racó de l’Arnau al febrer d’enguany. El local feia anys que funcionava a l’avinguda de les Corts Valencianes de la capital després d’haver canviat la seua ubicació original al costat de l’Hospital Arnau de Vilanova (d’ací el nom). De seguida Vicent hi ha deixat la seua empremta.
No és fàcil donar de menjar en un local amb un aforament de 220 persones. Potser Vicent Sanchis donara més de si en un local xicotet, on poguera brodar encara més el menú. Però ningú escull les armes enmig de la guerra i la veritat és que un dinar al Racó ara mateix és una experiència més que remarcable.
Tot comença amb una Ensalada Cèsar en versió saam (plat coreà que consisteix en carn embolicada amb una fulla d’hortalissa) i garum (la llegendària salsa romana). Un mos deliciós, al qual –i és una opinió estrictament personal– li llevaria o li atenuaria la mostassa.
Després seguim amb un Pa brioix amb steak tartar i anxova López. Amb aquesta proposta va guanyar el Certamen MeatCarnival al millor tartar valencià 2024. El següent mos no desmereix l’anterior: Tataki de tonyina roja salvatge (procedent de Cadis) amb cacau del collaret, cebeta japonesa i ponzu (salsa nipona per al peix) casolana, feta amb soja i cítrics.
Si d’una cosa està especialment orgullós Sanchis és del seu Polp amb parmentier. És un plat popular però ell li dona un toc personal coent el polp tres hores i mitja al buit sense superar els 100 graus per a què quede mantegós. El resultat, amb afegit de tòfona, és delicat i d’una sapiditat agilíssima.
Més tard ens servirà una Gamba de Palamós amb allioli d’anet i bullabessa amb fenoll, alfàbega, anís estrellat i cassalla. L’eco que ressona en aquest plat, amb el cap de la gamba servit a part, és òbviament el del llagostí del premi.
Quan hem acabat amb la Paella, venen les postres. I ací és on vaig rebre una satisfacció intercontinental que no esperava. Perquè Vicent va portar a taula una particular versió de la Pinya colada, consistent en una Ganache de pinya i xocolate blanc amb gelat de coco, cruixent de pinya i peta-crispy.
Per uns moments, assaborint aquelles postres, em vaig sentir de nou a la terrassa de l’Hotel Parque Central de l’Havana, libant suaument la millor pinya colada de la ciutat. Perquè es pot fer cuina valenciana atent a les excel·lències de la cuina internacional. I Vicent Sanchis n’és la demostració més palmària.