Joan Garí
Ara fa dos mesos que Jordi Morera (Pego, 1971) ha obert el restaurant Ca Morera al carrer Major del Puig. És el sisé establiment que regenta. Quan li pregunte per què tants canvis de local em contesta: “Perquè m’avorria”.
L’aventura, doncs, és el que ha mogut aquest pegolí de cul inquiet en totes les seues singladures gastronòmiques. L’aventura el va portar a estudiar cuina a Marbella quan tenia 18 anys i després a recalar al País Basc, on Ramon Roteta (Hondarribia, 1951) li va ensenyar els fonaments de la Nova Cuina Basca. Roteta, que va ser un dels iniciadors d’aquest moviment als anys 70, és també un exitós presentador de televisió: van ser molt populars els seus programes No es país para sosos i Contigo pan y cebolla en ETB.
Per aquelles casualitats de la vida, Morera es va lligar també de seguida al projecte de la televisió valenciana À punt des de la seua fundació. Hi va presentar el programa El xef a casa i, des de fa tres anys, ens saluda cada dia en companyia de la nutricionista Anna Sirvent en La cuina de Morera. Fa poc acaba de renovar el contracte per a gravar 65 programes més.
Però al marge de la peripècia catòdica, Morera no ha deixat de posar-se davant d’uns fogons i oferir els seus plats a qui volguera consumir-los. El primer antre que va regentar va ser el pub Barlovento, a Dénia. Després vindria ja el restaurant El suquet, a Xàbia. A la ciutat de València en tindrà tres de diferents, l´últim d’ells anomenat també Ca Morera i situat a poca distància del Mercat Central.
La circumstància del mercat no és al·leatòria. La filosofia de Morera es basa a ofertar producte fresc, del dia. La carta, doncs, s’adapta al que es compra a la llotja o al mercat, sense trampa ni cartó.
Quan seiem a taula, de seguida ens l’ompli amb entrants: coca de dacsa de la Marina amb gamba roja, caldo d’ànec amb bolets, anxova amb formatge texturitzat i rosquilleta valenciana. No és un mal començament. Mentrimentres, ja hem escollit el vi: Cims de Porrera, un Priorat jove (collita del 2019).
Després dels entrants vindrà una tonyina a mitja sal servida amb una escalivada desconstruïda. Un plat de mos elegant i fresc.
El que segueix són navalles amb favetes, alls tendres, carxofes, butifarra i cansalada ibèrica. El plat següent està protagonitzat pel rap. “Me l’acaben de dur de la llotja de Cullera”, diu el xef. I ens el serveix amb puré de carlota a la brasa, fenoll, carabasseta i una bullabessa de clòtxina, taronja i safrà. Una delicia.
Quan vindrà el torn de la carn, Morera ens haurà preparat una ploma ibèrica amb xips de xirivia i una salseta de poma i foie. En aquest punt ja ens ha convençut de l’honestedat i el rigor del seu projecte.
Al capítol de les postres, programa doble. De primer un pa de sègol amb anous, gelat de poma torrada amb mel i timonet, virutes de poma verda, formatge curat de romer i oli d’Altura. Caldrà remarcar –Morera ho fa– que aquest oli és de collita pròpia, dels olivars de la varietat serrana que el cuiner té en aquest poble de l’Alt Palància.
La segona llepolia és un bescuit de xocolate amb gelat de castanya i avellana, taronja, gerd i fulles de xocolate. L’únic però que trobe en aquestes postres és que les boles de gelat m’han semblat poc cremoses. Però digueu-me tiquismiquis.
A la sobretaula, Jordi Morera seu amb nosaltres i ens conta els seus viatges pel món. Ha complit el vell adagí barceloní: “Roda el món i torna al Born”. El Born, per cert –i com és ben sabut–, és precisament un mercat. L’element natural de l’aventura d’un cuiner valencià.