Llepolies & Saladures
Joan Garí
De Jorge Lengua ja vam parlar en Llepolies & Saladures amb ocasió de la visita realitzada al restaurant Llavor d’Orpesa. És el jove cuiner d’Artana (nascut en 1995), format a Gasma, que en 2022 va obtindre el Premi al Cuiner Revelació de la Comunitat Valenciana i a l’any següent Sabores Castelló el va nomenar Millor xef de la zona. Si Llavor va obrir el passat mes de maig, La Suculenta va nàixer en juliol del 2020. En aquest restaurant situat al centre de Benicàssim compta amb la col·laboració d’Íker Vilar com a mestre arrosser, que és també d’Artana. L’equip suculent el completen Raclima Gomis com a encarregat de sala i el sumiller Tomás Sánchez.
A diferència de Llavor, que somia amb Michelin, La Suculenta és un establiment més familiar. La seua és una cuina mediterrània, domèstica, de mercat, però fent honor al lema principal: “Saborea lo inesperado”. Un lloc on menjar un excel·lent arròs del senyoret o un de sépia bruta amb bajoques i alls tendres, per exemple. O on explorar tots els sabors que propicien els menuts de porc. Perquè Lengua està convençut que fins i tot amb els aliments considerats menys “nobles” es pot aspirar a edificar una sapiditat formidable.
Com solc fer, em pose a les seues mans. Ell anirà traient els plats que considere. Comença bé: una croqueta de corder amb allonesa tàrtara i herba-sana. Després en vindrà una altra, aquesta de pernil amb una base de picadeta de torrezno.
La cosa se solidifica amb una ensaladilla russa de bonítol confitat amb oli, amb pebreres caramelitzades i emulsió d’olives. Lengua experimenta també amb un bonítol inspirat en el vitello tonnato italià, la “vedella atonyinada” característica del Piamonte que fa furor –via immigració transatlàntica- a l’Argentina.
Mentrimentres, Tomás Sánchez exerceix el seu ofici. Recomana, per a tanta delícia, un Rioja blanc: Plácet, de Valtomelloso. El most marida perfectament amb el peix però també amb els plats de carn.
Després vindrà un ostra valenciana en tempura, amb suc de rostit de pollastre i allioli. Aquesta combinació de mar i muntanya resulta particularment aconseguida.
El plat que continua el formidable àpat són calamarets amb sépia amb ceba, blanquets i bajoques verdes. El detall de l’embotit dota de nou la recepta d’un sentit excepcional.
El plat fort –triat pel xef- és un arròs al forn en paella. Es tracta d’una recepta amb els ingredients clàssics: botifarra, llonganissa, creïlla, tomata, cigrons i costella. Però en lloc de la cassola de fang canònica està resolt en una paella clàssica de dos anses.
Com sol passar en els grans banquets, és un arròs plorat: els comensals se senten ja tan satisfets que ataquen la gramínia amb escàs convenciment. Però el tast val la pena, tot cal dir-ho.
En matèria de postres, Jorge Lengua ha preparat una delícia de maracuià amb xocolate blanc i un flam de rovell d’ou amb brioix torrat i mascarpone.
Ara comprenc el perquè de tots els seus guardons. Se’ls ha guanyat a pols. Siga en la versió experimentalista de Llavor o en la més d’anar per casa de La Suculenta demostra amb escreix que és un gran xef. Se l’haurà de vigilar, perquè no ha fet més que començar –com aquell qui diu- i el futur no està escrit. El futur és un davantal molt blanc i un plat buit preparat per a totes les delícies possibles.