Begoña Rodrigo, en cocina.
L’oasi de Russafa
Joan Garí
Escriptor. Autor de La memòria del sabor
Coses que sabia de Begoña Rodrigo. En primer lloc, que porta quasi vint anys en el negoci. En segon lloc, que va guanyar en 2013 el concurs Top Chef, i va sobreviure a la fama televisiva. En tercer lloc que va obtindre la primera estrella Michelin en 2019, el mateix any que abandona la ubicació original i es trasllada a l’actual emplaçament de Russafa. En quart lloc que ha atresorat tota clase de distincions, com ara millor cuinera de verdures d’Europa o segona millor del món als premis We’re Smart Awards 2023. I en cinqué lloc, last but not least, que es va arruïnar durant la pandèmia del 2020 però va renàixer de les seues pròpies cendres.
Amb aquests antecedents, vaig acudir un esplendorós dia de juny a tastar la seua cuina esperant un xicotet miracle. I el miracle es va produir.
Un edifici senyorial al carrer Pere III el Gran, al cor de Russafa (a poques passes del seu Mercat), alberga La Salita des de l’any 2019. El lloc està molt ben triat: té un jardí envoltant que proporciona una sensació chill de gran serenitat. És el lloc on se serveixen els còctels i els aperitius. Després, a l’interior de la casa, perfectament reconstruïda amb el paviment Nolla original i la taulelleria de Manises (la preferida a les mansions del nostre Modernisme), es passa a paraules majors.
El comensal és rebut amb una sèrie d’aperitius que inclouen una Croqueta d’olla amb caldo de fesols i naps, Xirivia amb crema de col fermentada, Nigiri de tonyina picant, Fòssil de peix blau i porros confitats, Ensaladilla d’ostra amb pa d’arròs i Royal de cigala. És l’avantguarda d’un exèrcit poderós. Se’ns destaca de seguida que la xirivia amb crema de col fermentada és una recepta emblemàtica de la casa (de quan Begonya ja destacava per les seues experiències radicals amb les verdures de l’Horta valenciana). En prenc nota, però a mi em fascina la croqueta d’olla amb caldo de fesols i naps. Eixos putxeros (la olla churra de la Serrania) que tants records li deuen portar a la xef provoquen en mi la mateixa mobilització de les papil·les gustatives.
Begoña Rodrigo, segons sembla, té els seus orígens familiars a Sot de Chera. Eixos pobles de muntanya, lluny del mar, saben bé que el sabor és una conquesta pacient de mil dies d’hivern, al caliu de la llar, mentre l’olla bull damunt el foc amb ingredients immemorials i a fora el dia pinta lleig i trist, però la cuina és una torre inexpugnable d’alegria.
Ja a l’interior del casalici, el primer plat és “La Tiara”. És un plat que també prové de la primera etapa de La Salita i consisteix en un tàrtar de tomata, albergina, rovell d’ou, bacallà, moixama i tonyina. Quasi al mateix temps, una Sopa freda de navalles i xufes confitades torna a posar el llistó ben alt.
Després vindrà la “Sarandonga” (la cançó, sí), és a dir, arròs amb bacallà i algues deshidratades i tot seguit “L’Anguila”, que és una espècie d’allipebre amb un blanquet elaborat amb anguila (molt aconseguit, per cert) combinat amb un profiterol farcit de rovell d’ou fregit i confitat en un oli d’aquest peix de carn gelatinosa. El menú complet, a tot açò, es diu “Sangonera”, en homenatge a aquell icònic personatge de Cañas y barro rebentat enmig de l’Albufera sense poder deixar de menjar.
Amb una certa gravetat del personal –sempre atent– comença la part del menú anomenada Chacineria (la nostra xarcuteria, per a entendre’ns). Hi esperaríem el factor carnívor, però són tot bàsicament hortalisses: Pastrami de rave, Paté de bolets i fruits secs, Sobrassada de carabassa al forn, Nap en salmorra… És el camp experimental més recent de la xef, un continu de delícies que no vols que pare.
La cosa acabarà amb una Codorniu amb salsa escabetxada –delicada, aèria, deliciosa– i uns Macarrons vegetals inspirats en un plat del restaurant barceloní Disfrutar (que acaba de ser nomenat el millor del món).
Al capítol de les postres continuen sorprenent-me: un taco mexicà que és en realitat un gelat de mango i alvocat amb galeta de canyella i un flam de figues i vainilla amb figues del temps i un semifred de formatge de cabra Hoya de la iglesia
Sangonereta no va poder resitir, però jo sí. Quan isc al jardí, em trobe a la pròpia Begoña conversant plàcidament amb Carlos Latre, l’humorista de Castelló.
És hora d’acomiadar-me, tres hores després d’haver començat la visita, i em ronda pel cap aquella provecta però sempre vigent divisa del poeta J.V. Foix: “M’exalta el nou i m’enamora el vell”. Crec que podria ser el resum de l’experiència que acabe de viure en La Salita.
Última visita: 17–6‑24
GALERIA DETALLADA (fotos d’Anna Morgana i Anarkia Group):
Pinchar en las imágenes para verlas ampliadas y en carrusel.