La Llenega, l’imperi dels sabors

Lle­po­lies & Sala­du­res

Joan Garí

Quan u va a un res­tau­rant, bus­ca pro­ba­ble­ment coses dife­rents. Men­jar bé, natu­ral­ment, però aques­ta expres­sió és poli­sè­mi­ca. N’hi ha que es deleix amb l’experimentació, la sor­pre­sa, la nove­tat. Són valors sòlids, en cui­na, i no seré jo qui els menys­pree. Alguns, tan­ma­teix, no tenim cap pro­ble­ma a reco­néi­xer que reco­n­­fo­r­­tar-se amb sabors de sem­pre –tra­di­cio­nals, caso­lans, pode­­ro­­sos- és una sen­sa­ció habi­tual en l’àmbit de la domes­ti­ci­tat però de vega­des més difí­cil de tro­bar en un local públic exi­gent. Per això, quan tro­bes un res­tau­rant res­pec­tuós al màxim amb l’imperi dels sabors, dis­po­sat a fer-te pas­sar un gran moment amb la sim­pli­ci­tat i l’honestedat de la cui­na de sem­pre, sents que has apro­fi­tat el dia. I la dina­da.

La Lle­ne­ga, de Cas­te­lló de la Pla­na, és un d’aquests locals. No es tro­ba al rovell de l’ou del Cas­te­lló més cèn­tric. Està emplaçat al carrer del Com­te Noro­ña, a pocs metres on, entre 1979 i 2001, va reg­nar glo­rio­sa­ment el Cine Azul (i ara és l’hotel Jau­me I). He pas­sat ves­pra­des mera­ve­llo­ses en aquest cine­ma. Durant la meua ado­les­cèn­cia i pri­me­ra joven­tut vaig ser habi­tual d’aquest i d’altres mítics cine­mes de Cas­te­lló (el Rex, els Casal­ta…), tots des­apa­re­guts. Per això, pro­ba­ble­ment, m’he sen­tit feliç de tor­nar al lloc dels fets, (com un assas­sí qual­se­vol, i des­co­brir ara un res­tau­rant de pri­me­ra cate­go­ria.

La Lle­ne­ga es va inau­gu­rar en 2008. Els seus rec­tors són Jor­ge Car­ce­ller (More­lla, 1977) i Lau­ra Sales (Ares, 1979). La pro­ce­dèn­cia no és indi­fe­rent: Jor­ge i Lau­ra han sabut apor­tar als seus plats tot el fons imme­mo­rial d’una gas­tro­no­mia –la dels Ports i el Mae­s­­trat- den­sa i suco­sa. Són els bos­cos, les mun­tan­yes, els masos i els pas­tors els qui apor­ten el fons de sabor que reg­na en aques­tes tau­les.  Car­ce­ller va estu­diar a l’Es­co­la d’Hos­ta­le­ria de Cas­te­lló (on han tin­gut sem­pre tant de fer­vor pel meu lli­bre La memò­ria del sabor) i des­prés va tre­ba­llar al Car­de­nal Ram de More­lla i a l’Hotel Cas­te­lló Cen­ter (actual Melià), entre altres. Ara, enmig del barri del Raval de la Tri­ni­tat, sap com delec­tar amb la seua cui­na hones­ta i pro­fun­da.

Jor­ge Car­ce­ller en la sala.

Per a l’ocasió, em tenia pre­pa­rat un menú dels habi­tuals. Per come­nçar, un clàs­sic: cro­que­tes more­lla­nes, amb carn del cal­do (pollas­tre, vede­lla i porc) i embo­li­ca­des amb oblees. La for­ma trian­gu­lar, remar­ca Lau­ra, és la de la seua àvia. Sem­pre a favor de la cui­na de les àvies!

Cro­que­tes more­lla­nes.

Des­prés venen sen­tors de la mari­na: car­pac­cio de gam­ba roja amb fre­ses de sal­mó i emul­sió d’oli de tòfo­na. Un Ver­de­jo, men­tri­men­tres, va fent pas­sar avall aques­tes delí­cies.

Car­pac­cio de gam­bes roges amb fre­ses de sal­mó.

El següent plat són cala­mars amb suc d’espina de llen­gua­do i pols de la seua tin­ta, acom­pan­yat de brots de sali­còr­nia. Amb això ja entrem en un plat fort: fideus ràpids amb ceps i foie, per­fu­mats amb romer d’Ares. Jor­ge Car­ce­ller pre­pa­ra el seu pro­pi foie al bany maria. Els bolets, natu­ral­ment (la lle­ne­ga que dona nom al seu nego­ci n’és un), són de les arbre­des de More­lla.

Cala­mars amb suc d’es­pi­na de llen­gua­do.

Fideus ràpids amb foie.

Final­ment ens hono­ra amb una espatla de cor­der feta al forn i des­mo­lla­da, ser­vi­da en for­ma de rotllo, com un kebab autòc­ton i sapi­dís­sim. El cal­do és dels ossos fets al forn amb ver­du­res i se ser­veix amb una par­men­tier de creï­lla.

Espatla de cor­der des­mo­lla­da en for­ma de rotllo.

No m’oblide de les pos­tres. El pas­tís de for­mat­ge fresc és remar­ca­ble, però la lles­que­ta amb ou de brioix acom­pan­ya­da per gelat de tof­fee amb man­te­ga sala­da és sen­zi­lla­ment espec­ta­cu­lar.

Lles­que­ta amb ou de brioix i gelat de tof­fee.

L’última pel·lícula que va pro­jec­tar el cine Azul va ser Tita­nic, de James Came­ron. Si jo em tro­ba­ra en un tràn­gol sem­blant al dels pas­sat­gers del tris­ta­ment cèle­bre trans­atlàn­tic, dema­na­ria, com a últim sopar, que em ser­vi­ra el seu menú La Lle­ne­ga. I això és un elo­gi.

¡Compartir es vivir!

SUSCRÍBETE AL BOLETÍN

Noti­cias, crí­ti­cas de res­tau­ran­tes, catas de vinos y acei­tes, etc.