Llepolies & Saladures
Joan Garí
Carlos Monsonís se supera. Després d’haver regentat l’Hotel NH del carrer Colom de València i ocupat ara en el restaurant Morro del seu propi poble, acaba d’obrir un nou local a l’avinguda Mediterrània del Port de Borriana. L’establiment es diu Ultramarinos Carmencín i és un poc inclassificable. Du la marca de qualitat habitual de Monsonís i ambiciona recordar l’ambient old fashioned alhora de les antigues tendes de barri i els bars on anar a fer l’aperitiu abans de dinar o de sopar.
Tot en aquest lloc cantoner, molt ben situat (al davant de l’Escola de la Mar), ens porta a la memòria un temps pretèrit. Les taules de marbre, la disposició de les conserves per a emportar, els antics sifons, fins i tot els detalls dels banys públics (els masculins retolats Vicent, i els femenins Carmencín)… Com a banda sonora del local, hauria de sonar sempre aquella cançó de Gabinete Caligari, Al calor del amor en un bar, que comença així. “Bares, qué lugares tan gratos para conversar…”
El pla era ambiciós però el resultat és excel·lent. Les nits del port s’omplin ara d’una fauna diversa que busca sensacions d’antany amb servei perfectament modernitzat. No és un restaurant a l’ús on fer una profusa menjotada. Això ja ho tenim a pocs centenars de metres, al Morro (que ara, a l’estiu, es converteix en El Merendero) i en altres remarcables locals del mateix port. En Ultramarinos, en canvi, no hi ha cuina de calor, tot és envasat o preparat a l’instant. I els productes fan l’ullet a una profunda necessitat de propiciar la gastronomia de proximitat. Les tomates per a l’ensalada són de Borriana mateix, el vi podria ser el blanc Flor de taronger, del Celler Flors de les Useres (aquest poble tan ubèrrim en matèria enològica), les conserves (com la sublim de fetge de bacallà) són d’Espinaler.
Espinaler és una empresa centenària de Vilassar de Mar especialitzada en conserves de peix i marisc gurmet. Molt famosa és la seua salsa, indispensable per acompanyar el fetge de bacallà (el “foie del mar”), però no cal fer de menys les seues olives o el vermut roig.
Impossible resistir-se a una bona ensalada amb tomates de temporada, ceba i capellà. I més si ve regada per un oli d’oliva excepcional, Bardomus, d’Alcalà de Xivert. Vaig tindre ocasió de visitar, l’any passat, el lloc de producció d’aquest superb suc.
La Granja Bardomus és un impactant oliverar de 120 hectàrees a mig camí entre la Serra d’Irta i el Prat de Cabanes-Torreblanca.
Actualment és una pròspera explotació olivarera amb 60.000 arbres censats. D’aquests, 4.500 estan “apadrinats”. Per un mòdic preu –que ronda els 100 euros a l’any- el client pot posar el seu nom a una olivera i obtenir la seua geolocalització. Cada any, en finalitzar la temporada, el padrí rep 8 litres d’oli verge extra de la varietat arbequina. Aquest preuat líquid li és enviat a sa casa amb tota comoditat. Com em va explicar Fernando Agramunt, el gerent de l’explotació, el 95% dels padrins són alemanys. També n’hi ha d’austríacs, luxemburguesos, bàltics o romanesos, però pocs espanyols. Bardomus admet visites guiades que inclouen concerts musicals amb tastos d’oli i degustació de productes de la zona (tomates “de penjar” d’Alcalà de Xivert, carxofes de Benicarló amb denominació d’origen, formatges del Maestrat…).
Aquest és l’ambient que es respira en Ultramarinos Carmencín. Però, com és lògic, no podia faltar la connexió ultralocal. Quan et trauen la taula d’ibèrics (cecina i pernil) no hi falta el coent de Borriana (l’exclusiva varietat de llonganissa seca picant) i al final, a l’hora de les postres, em fan feliç de seguida quan hi inclouen un mantecao que fa referència a l’antiga gelateria Calamecus, una llegenda dels refrescadors de Borriana que els qui tenim una certa edat associem a una orxata gloriosa i el famós Mundo (gelat de mantecao amb flam), que Monsonís ha recuperat al Morro.
Quan ixes d’Ultramarinos Carmencín, reingresses al món modern però te n’emportes una sentor d’antigor que ha deixat empremta. Mission accomplished!