Llepolies & Saladures
Joan Garí
A partir d’una antiga nau edificada en 1930 –primorosament restaurada amb materials originals‑, en maig ha fet un any que s’ha inaugurat al Cabanyal l’espai Mercader. El complex se situa precisament al carrer Joan Mercader, immediatament darrere de l’estació de Renfe. Es defineix com un “Espai de cuines” i és això exactament el que ofereix: un conjunt de diferents ofertes gastronòmiques per a tota classe de paladars. Els noms dels establiments ja suggereixen el seu contingut: Tonyina Barra, San Pastrami, Sibarita, Lujuria Marina, Michigan, Jenkins, Taller de Carnes, Huerta Ultramarinos i La chacinería de Huerta.
De tots aquests, em vaig decidir per visitar Lujuria Marina. A taula parada, vaig comprovar de seguida que la meua elecció havia sigut la correcta. Miguel Ortega forma part de la quarta generació d’una família de pescaters del Cabanyal. Els seus pares, Miguel i Rosa, regenten encara Pescados Bianca, a l’acreditat Mercat del barri. Ara que la pesca, tal com se l’ha coneguda de manera immemorial, només habita les llegendes més nostàlgiques dels Poblats Marítims, és oportú que emprenedors com Ortega porten alguna cosa del sabor del peix i marisc de sempre davant els comensals més exigents.
Lujuria Marina funciona de manera molt taxativa: el client observa el gènere a l’aparador, tria el que vol i li ho fan allí mateix. L’oferta és àmplia. Per als amants dels sabors i les receptes tradicionals, es pot triar una titaina o un esgarradet amb pimentó a llenya i abadejo anglés. Tampoc són desdenyables els aladrocs en vinagre, plat tradicional on n’hi haja. D’altres entrants podrien ser anxoves del Cantàbric o una taula de salaons.
Els amants de les ostres, singularment, tenen en Lujuria el seu paradís. En tenen un cabàs amb tota mena de preparacions: Utah Beach, Gillardeau, Amelie Cocktail, Josephine, les Perles, arrebossades amb escuma de llima, Kinilaw…
Quan passem als plats calents, però, no hem d’oblidar-nos de demanar zambuiriñas. Aquest marisc deliciós, importat de Galícia, només té un secret: un colp de planxa i no tocar-lo més. En molts llocs l’arruïnen amb salses o condiments estranys. Per sort, Miguel Ortega coneix perfectament com tractar-lo i el resultat és espectacular.
Un altre tant podríem dir del polp “a feira”, que Lujuria converteix en un mos tendre i saborós, o el calamar amb salsa Mery i un toc d’allioli negre. I, per als que el preferisquen arrebossat, la farina emprada és del port de Santa Maria.
Vaig disfrutar molt, he de confessar-ho, amb el fregitori especial de la casa: molls, lluços, aladrocs i unes gambes delicioses que es podien menjar senceres, amb corfa i tot.
Tot aquest gènere, importat o portat directament del mercat del Cabanyal o de les llotges de València, Castelló o Cullera, ve a fer feliços els comensals de Lujuria Marina cada dia. I, si no hi queden satisfets o són del bàndol carnívor, doncs allí mateix, a Mercader, tenen llocs on podran restaurar-se convenientment.
Ara Miguel Ortega prepara –podem anunciar-ho així- un altre salt mortal, una nova proposta luxuriosa: vol obrir, l’any que ve, un restaurant propi al barri, sempre amb el suport logístic dels seus pares i de la llarga cadena que lliga aquesta família al mar. Li desitge els millors èxits.