Esmorzar és cultura

Lle­po­lies & Sala­du­res

Joan Garí 

Potser nin­gú com Paco Alon­so s’havia esfo­rçat tant per a rei­vin­di­car que això que fem els valen­cians entre les 9 i les 11 del matí és cul­tu­ra. Men­tre en d’altres tra­di­cions gas­tro­nò­mi­ques estan habi­tua­des a des­de­ju­nis pan­ta­gruè­lics només eixir del llit, ací som molt d’un got de llet o café al prin­ci­pi de la jor­na­da i rese­r­­var-nos per a l’autèntic àpat res­tau­ra­tiu i jubi­lar. Esmor­zar, en efec­te (no con­fon­dre amb l’almuer­zo espan­yol, que és la matei­xa para­ula però amb un con­tin­gut dife­rent) és un cos­tum pri­va­tiu valen­cià que té una litúr­gia, uns còm­pli­ces, uns ali­ments fetitxe i uns locals espe­cia­litzats. Per­què esmor­zar, ras i curt, és una cosa per­fec­ta­ment serio­sa. La men­ja­da més feliç del dia. L’ocasió pri­me­ren­ca cada matí de reco­n­­ci­­liar-se de nou amb el món. Un ins­tant de repòs i satis­fac­ció abans d’una dura jor­na­da labo­ral.

De tot això par­la Alon­so en el seu nou lli­bre La cul­tu­ra de l’esmorzar (Bro­me­ra). Ací s’explica fil per ran­da tot el que neces­si­ta saber un esmor­za­dor si vol com­pro­var que el que està fent és el que toca. Algu­nes para­ules clau hi són com­boi i die­ta. La pri­me­ra la defi­neix el Dic­cio­na­ri Nor­ma­tiu Valen­cià com “acti­vi­tat fes­ti­va, diver­sió col·lectiva, entu­sias­me, il·lusió”. Per­què l’esmorzar sol ser col·lectiu, gre­mial, sin­di­cat i soli­da­ri. Quant al segon ter­me, ha fet for­tu­na des de fa dèca­des dins el sin­tag­ma “die­ta medi­te­rrà­nia”. Al meu amic (i gran gas­trò­nom) Jau­me Fàbre­ga no li agra­da l’expressió per­què sem­bla sug­ge­rir algu­na cosa mèdi­ca. Alon­so, al seu torn, es limi­ta a recor­dar que die­ta ve del grec Díai­ta, que vol dir “estil de vida”. Doncs sí, és això. Esmor­zar cada dia for­ma part del Valen­cian Way of Life. Que no deu ser molt estram­bò­tic quan mili­ons de visi­tants venen al nos­tre país per a for­­mar-ne part, ni que siga per uns pocs dies.

Por­ta­da de La cul­tu­ra de l’es­mor­zar, de Paco Alon­so.

Entrem en fae­na, però. L’esmorzar valen­cià cons­ta d’uns ter­mes fixos que són els cacaus, els tra­mus­sos i les oli­ves par­ti­des. Des­prés ja, al gust: de l’allipebre albu­fe­renc a la carn de cavall, de les faves ten­dres a la sar­di­na de bota, tota mena de trui­tes i mil entre­pans bote­ruts amb, com a mínim, tres ingre­dients.

Entre totes aques­tes men­ges sagra­des, un capí­tol a part el cons­ti­tueix el figa­tell. Aques­ta mes­cla de carn magra i fet­ge ado­bat amb espè­cies, típi­ca de la Safor i la Mari­na, ha pas­sat a ocu­par un lloc d’honor en molts bars dedi­cats a l’esmorzar. Jus­tí­cia poè­ti­ca, diríem, per­què el figa­tell és un poc com l’hamburguesa valen­cia­na, però més deli­cio­sa. Enca­ra recor­de els que em vaig men­jar a l’Hotel Alahuar, a la Vall de Laguar, grà­cies al cui­ner Vicent Men­gual. Bocat­to di car­de­na­le.

Javi Nava­rro, pro­pie­ta­ri de El Racó de Tere.

“L’esmorzar –escriu Alo­n­­so- és pro­ba­ble­ment el més autèn­tic que que­da en la nos­tra for­ma de ser i d’alimentar-nos”. I des­prés afe­geix que el pre­fe­reix a la pae­lla, per­què gene­ra menys tali­ba­nis­me. Són para­ules majors. Pre­ci­sa­ment Paco Alon­so és el crea­dor de Wiki­pae­lla (una web on dei­xar cons­tàn­cia dels res­tau­rants res­pec­tuo­sos amb el nos­tre plat nacio­nal) i tam­bé dels Pre­mis Cacau d’Or, que guar­do­nen els esta­bli­ments on la ruti­na ali­men­tà­ria mati­ne­ra es pot fer amb major pro­fit i con­sis­tèn­cia.

Tots tenim algun bar en espe­cial on sabem que podrem esmor­zar amb garan­ties. El meu –o un dels meus- és el Racó de Tere, a la Vall d’Uixó. No està inclòs en la “Guia d’Or dels esmor­zars (101 llocs on paga la pena esmor­zar)” que tan­ca el volum de què par­lem, però podria estar-ho. Pre­ci­sa­ment la Vall d’Uixó té l’honor d’haver inven­tat “el plat més fort de la gas­tro­no­mia espan­yo­la” (segons Alon­so), l’empe­drao. Aques­ta recep­ta, d’origen sogor­bí, con­sis­teix en una den­sa barre­ja de carn de caça, arròs i fesols tri­tu­rats. Men­­jar-se això per a esmor­zar té mèrit, vos ho asse­gu­re… Jo ho he fet per a dinar i vos asse­gu­re que és un mos con­sis­tent però ale­gre­ment gus­tós.

Quant al Racó de Tere, està situat al davant de l’Institut Hono­ri Gar­cia. El va fun­dar en 1987 la mare de Loli Sega­rra, que ara regen­ta el nego­ci amb el seu marit, Javi Nava­rro. És un lloc sen­se pre­ten­sions on saps que, cada matí, tin­dran pre­pa­ra­da una trui­ta de creï­lla, ceba o cara­bas­se­ta, llo­me­llo fre­git, cala­mars o sar­di­na de bota i tot això acom­pan­yat per un allio­li de ban­de­ra. D’entrada, inva­ria­ble­ment, un bol amb oli­ves i un altre amb cacau (que no és del colla­ret: no es pot ser per­fec­te!).

Aques­ta panò­plia con­vo­ca, cada matí, colles de clients que només aspi­ren a una cosa: la feli­ci­tat. És a dir, un bon esmor­zar.

¡Compartir es vivir!

SUSCRÍBETE AL BOLETÍN

Noti­cias, crí­ti­cas de res­tau­ran­tes, catas de vinos y acei­tes, etc.