Carlos Aparisi a la porta de la Polperia El Tarròs.
El gran festival del polp
Joan Garí
Escriptor. Autor de La memòria del sabor
En una vida anterior, Carlos Aparisi (Borriana, 1977) va obrir al Pla de Borriana el restaurant Nautilus. Era un establiment avantguardista que, del 2019 al 2023, servia el millor peix i marisc fora de la zona marítima. La decoració del local estava inspirada en la imaginació turbulenta del Jules Verne de 20.000 llegües de viatge submarí, i alguns afirmaven que era el propi James Mason rediviu (els cinèfils m’entendreu) qui manejava els fogons a la seua cuina.
Del 1998 al 2002 Aparisi havia gestionat el pub Duende i del 2000 al 2004, simultàniament, una sala de concerts. L’any 2019 va ser fundador de Burrifornia, al port de Borriana. Amb la polperia El Tarròs, però, pareix haver trobat finalment el tipus de negoci que més li escau.
La seua és una família de pescadors de tota la vida. L’àvia per part de pare va ser pescatera al Cabanyal (i va viure, a Borriana, en l’edifici que ara alberga El Tarròs, de què ara parlarem). L’avi, al seu torn, era del Grau de Borriana i feia de pescador fora de la temporada de la taronja. Quan aquest fruit estava preparat per a l’exportació, el carrejava amb barques fins els vaixells fondejats a poca distància: encara no s’havia construït el port. Agustí Aparisi, el pare de Carlos, ja va dedicar-se a la pesca a temps complet. Va arribar a tindre tres barques diferents, entre elles la famosa Poseidón. Amb aquests precedents, és obvi que Carlos Aparisi estava destinat a oferir als seus comensals els millors tresors de la mar de Borriana. Ell encara, com molts borrianencs, ha pescat polps amb la mà als espigons de la platja i ha vist ‑o ha sentit contar a casa- com els mariners els tiraven per la borda abans de tornar a port, perquè n’hi havia massa i no tenia preu. Amb cent pessetes en podies aconseguir un quilo.
L’edifici de la polperia El Tarròs, per cert, té la seua història. Rere la seua noble façana va nàixer Vicent Cantos Figuerola, un polític de la dreta republicana moderada (va arribar a ministre de Justícia a Madrid) la memòria del qual va ser esborrada pel franquisme. Cantos va ser decisiu en la construcció del port als anys 20, contra el confús llegendari local. En aquest edifici del carrer Major, a més, va tindre les seues oficines durants els anys 70 i 80 l’Agrupació Borrianenca de Cultura, que ara resideix –tot queda en casa- al carrer Vicent Cantos Figuerola, 1 de la capital de la Plana Baixa.
El Tarròs pren el nom d’un establiment de restauració que va estar situat fins a finals dels 80 en aquest mateix emplaçament. Ara s’hi serveix el polp de totes les maneres possibles: a la planxa, arrebossat (amb farina de blat i cigró), a la gallega, amb formatge, amb caiena (el mateix picant que condimenta el llegendari embotit local, el coent), en còctel (“salpicón”) amb vinagreta, amb truita de creïlla, amb ceba…
D’aquesta fastuosa varietat, jo em quede amb dos referències: el polp guisat amb formatge “de tetilla” (una innovació de Carlos que realment resulta molt saborosa) i el polp amb ceba, fet a la manera tradicional dels pescadors valencians. És ben sabut que el polp, per a què resulte comestible, ha de perdre la fibra. Dalt d’una barca, l’única manera d’aconseguir això és fotent-li una colossal pallissa. Una vegada atonyinat, el polp es guisa amb ceba i ‑ho puc testimoniar- acaba sent d’una tendresa superlativa.
A banda del polp, en El Tarròs es pot trobar sardina o molls a la planxa molt frescos, o plats amb canana (la germana pobra del calamar corrent), que és l’obsessió gastronòmica de Carlos.
Des d’ara, doncs, al carrer Major de Borriana tenim un local on degustar el millor polp de la zona. Al seu davant, el Museu de la Taronja (únic a Europa) que va inaugurar Vicent Abad dorm el son dels justos, tancat des de fa més de deu anys per la inoperància de les diferents administracions. Però aquesta és una altra història.
Última visita: 1–6‑24
GALERIA DETALLADA: