Reme i Nacho, al seu local.
Un clàssic castellonenc
Joan Garí
Escriptor. Autor de La memòria del sabor
Tasca del Puerto és un d’aquests restaurants que tenen totes les parets disponibles decorades amb instantànies dels seus comensals més il·lustres. Per allí han passat el rei i les infantes, Iker Casillas, Joan Manuel Serrat, Vargas Llosa i un llarg etcètera. Les seues fotos alternen amb gravats de Ripollés, el geni excèntric de l’art local. El restaurant no és gran, però deixa empremta. El regenten a l’uníson Nacho Boix (Castelló, 1981) i sa mare, Reme Domínguez. Reme, de 63 anys, és la fundadora del negoci i la responsable de la cuina. En 1984 van obrir per primera vegada, en la mateixa ubicació que en l’actualitat. Després, la llegenda, es va conformar pas a pas.
Quan ha de definir el seu secret, Nacho no ho dubta: “Sempre hem sigut i sempre serem un restaurant senzill”. I de seguida afegeix: “Però no per això menys exigent”. Aquest és el punt, en efecte. Aconseguir el millor producte, que pot estar a la llotja de Castelló –a quatre passes‑, a la de Vinaròs, a la de la Ràpita, a la de Cullera o a la de Múrcia. Una vegada t’has assegurat de ser imbatible en la qualitat del producte, la resta és més fàcil. Has d’alterar-lo com menys millor, perquè saps que la teua clientela el que busca és, fonamentalment, l’autenticitat.
L’estrella gastronòmica de la casa és l’arròs a banda. No debades els hi acaben de guardonar, al novembre passat. Fan, oficialment, el millor arròs a banda de Castelló. La qüestió del fumet hi és essencial: cal aplegar rap, corball de roca, escórpora, mussola, orada i déntol (la Champions del peix de roca), amb el concurs de la patata, la ceba, el polp i el calamar. Amb aquest caldo la reconeguda capacitat de l’arròs per convertir-se en un transport de sabors farà la resta. Com manen els cànons, la menja se servirà per separat: en una plata el peix i la verdura, amb un poc de caldo barrejat amb allioli. I a la paella, la majestat sola de l’arròs. Puc donar fe que el resultat és espectacular.
Abans de l’arròs, però, s’han servit els entrants. Nacho i Reme ens han regalat amb un sashimi delicadíssim de tonyina roja; unes gambetes (“quisquillas” murcianes) marinades amb sal de flor i cinc pebres diferents; uns eriçons amb una base de ceba, caldo de peix, oli, pebre roig i farina; i un souflé d’orada i espinacs amb salsa Strogonoff.
M’imagine el rei d’Espanya provant aquesta última delícia culinària:
‑Esta salsa contiene brandy, Nacho?
‑Lo que su paladar le indique, Majestad.
Si haguera indagat a la cuina, Felip VI hauria pogut descobrir, ara mateix, un mero de sis quilos. Nacho i Reme fugen del peix petit. El motiu és evitar en allò possible les piscifactories, en la recerca de la màxima naturalitat possible. I jo, naturalment, els alabe el gust.
Quan ja me n’anava, Nacho m’informa que ha estudiat a l’Escola d’Hostaleria de Castelló i de Manresa, i que ha treballat als Estats Units (Nova York i Orlando) i a la Xina. Però tot aquest cosmopolitisme no ha contaminat per a res els seus plats. Al·leluia!
Crònica de la visita realitzada el 2-05-2024
GALERIA DETALLADA: